CASPER FOLSACH SÆTTER KARRIEREN PÅ PAUSE

Med udsigt til både en professionel karriere på prokontinentalholdet Uno-X i Norge og deltagelse ved de olympiske lege i Tokyo til næste år er den blot 26-årige Casper Folsach, der kører for det Skive-baserede cykelteam coloQuick, blevet tvunget til at sætte karrieren på pause på ubestemt tid.

Casper Folsach, der er en af verdens bedste baneryttere med adskillige VM-medaljer på CV’et, og en af de seneste par sæsoners mest vindende danske landevejsryttere, har som resultatet af en række omfattende lægeundersøgelser på grund af hjerteproblemer set sig nødsaget til at stoppe med at køre cykelløb, medmindre der opstår behandlingsmuligheder for problemet.

”Jeg har gennemgået en række undersøgelser, hvor en MR-scanning har vist, at jeg har arvæv på hjertet, som skyldes en hjertemuskelbetændelse (myokarditis) tidligere i mit liv,” fortæller Casper Folsach.

”Det kan forklare hvorfor jeg oplever de ekstra slag mit hjerte slår under når jeg når op i nærheden af min max puls. Jeg kan derfor sagtens træne normalt, og har også dagligt været på træningsture med mine cykelkammerater.”

Casper Folsach fortæller, at fordi hjerterytme-forstyrrelserne kun opstår under maksimumbelastning i cykelløb, kan han leve et ganske normalt liv og lave normale fysiske udfoldelser uden fare for helbredet.

”Jeg har konsulteret nogle af de bedste læger på området i Danmark, og fået stor hjælp af Lars Juel, som har meget erfaring fra cykelsport fra bl.a. VM og Danmark Rundt og alle anbefaler, at jeg holder en pause med cykelløb. Men jeg har ikke opgivet alt håb, og er derfor klar til at få en second opinion fra udenlandske læger.

– Jeg har trods alt brugt tæt på 20 år af mit liv på at blive en dygtig cykelrytter, men mens mit liv som cykelrytter er sat på pause, mener jeg, at alle muligheder, måske gennem en operation, skal undersøges,” fastslår coloQuick-rytteren.

”Det har været en bitter pille at sluge, fordi jeg havde set frem til de næste halvanden-to år,” siger Casper Folsach.

”Jeg havde indtil for få uger siden haft to ting for øje. Jeg skulle køre så stærkt som muligt på banen til OL, og forhåbentlig vinde en guldmedalje, og så skulle jeg bruge 2021 til at prøve at blive så god på landevejen som muligt, og leve det liv, som det nu medfører, men desværre…” lyder det fra den 26-årige cykelrytter.

Casper Folsach har fejret de største internationale triumfer på banen, hvor det i 2016 blev til en OL-bronzemedalje i 4 km holdløb, og til VM er det blevet til i alt seks medaljer, tre af sølv og tre af bronze. 5 af dem i holdløb og en enkelt i parløb.

Derfor satser Folsach også fortsat på at kunne være en del af baneprojektet, når den aktive karriere nu sættes på pause.

”Håber fortsat at kunne hjælpe holdet, som minimum, frem til OL. Jeg vil gøre alt for at hjælpe med aerotestning, udstyrsoptimering og udvikling, erfaring og moralsk støtte frem til OL,” slutter Casper Folsach, der tilføjer at han måske kunne tænke sig at blive en mere fast del af teamet omkring banelandsholdet, hvis karrierepausen måske bliver permanent.


”coloQuick står også klar med hjælp, hvis det bliver nødvendigt, så fremtiden bliver helt klar noget med cykling!” siger den 26-årige coloQuick-rytter.

Landstræner Casper Jørgensen, der har været træner for Casper Folsach siden den unge rytter i 2010 første gang optrådte i landsholdssammenhæng, har det sportsligt meget skidt med Folsachs usikre fremtid.

”Det er meget trist at se en så stærk rytter stoppe på den måde i en så ung alder,” siger landstræneren.

”Han står midt i en utrolig flot karriere, hvor han allerede i en meget ung alder har opnået ting, både nationalt og internationalt, som kun ganske få cykelryttere har prøvet. Han har vundet OL-medalje og adskillige VM-medaljer, og det kunne være blevet til meget mere, hvis sygdommen ikke havde sat en stopper – i bedste fald midlertidig – for hans karriere, siger Casper Jørgensen, der håber og tror at Casper Folsach har taget så meget med sig fra sin hidtidige karriere, at han ikke behøver at frygte for sin fremtid, hverken indenfor eller udenfor cykelsporten.”

Sportsdirektøren hos coloQuick, Christian Andersen, er meget trist over at Team coloQuicks mest erfarne rytter både på bane og landevej, på denne måde er blevet tvunget til at sætte sin meget lovende karriere på stand by.

”Casper Folsach har virkelig blomstret helt vildt i de seneste år, og været en stor aktiv for holdet de to sæsoner han har kørt for coloQuick,” fastslår Christian Andersen.

Sportsdirektøren hos coloQuick er heller ikke nervøs for Casper Folsachs fremtid.


”Han er klædt virkelig godt på til at klare sig fremover, både sportsligt og menneskeligt, så jeg er overhovedet ikke nervøs på hans vegne. Og vi står også klar med al mulig hjælp og støtte, hvis han har behov,” slutter Christian Andersen.

Yderligere oplysninger hos:

Christian Andersen
Sportsdirektør, coloQuick

Tlf.: 24 66 54 74